Bahan-bahan:
3 ekor ikan cencaru
3 ulas bawang putih
2 batang serai (anti kanser)
1 biji lada merah besar
1 biji bawang besar
Sedikit Asam jawa
Sedikit Minyak zaitun
1 inci halia
1 inci kunyit (anti kanser)
Garam secukup rasa
Cara membuat:
- Tumbukkan kunyit dan ratakan pada ikan bersama garam.
- Goreng dengan sedikit minyak zaitun. Tutup kuali supaya masak rata.
- Angkat ikan yg telah digoreng dan buang sisik/kulit ikan cencaru tersebut. Ketepikan.
- Tumbukkan bawang putih dan serai.
- Hiris bawang merah besar, lada besar dan halia.
- Masukkan 3 sudu minyak zaitun ke dalam kuali
- Tumiskan bawang dan serai yg ditumbuk, bawang besar, lada dan halia yg dihiris nipis tadi.
- Masukkan ikan yg telah digoreng tadi.
- Masukkan air asam jawa.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Masak sehingga sebati dan siap
No comments:
Post a Comment