Thursday, September 18, 2014

Resipi: Ikan Cencaru Goreng Berkuah Asam


Bahan-bahan:
3   ekor ikan cencaru
3   ulas bawang putih
2   batang serai (anti kanser)
1   biji lada merah besar
1   biji bawang besar

Sedikit   Asam jawa
Sedikit   Minyak zaitun 
1 inci   halia
1 inci   kunyit (anti kanser)

Garam secukup rasa

   

Cara membuat:

  1. Tumbukkan kunyit dan ratakan pada ikan bersama garam.
  2. Goreng dengan sedikit minyak zaitun. Tutup kuali supaya masak rata.
  3. Angkat ikan yg telah digoreng dan buang sisik/kulit ikan cencaru tersebut. Ketepikan.
  4. Tumbukkan bawang putih dan serai.
  5. Hiris bawang merah besar, lada besar dan halia.
  6. Masukkan 3 sudu minyak zaitun ke dalam kuali
  7. Tumiskan bawang dan serai yg ditumbuk, bawang besar, lada dan halia yg dihiris nipis tadi.
  8. Masukkan ikan yg telah digoreng tadi.
  9. Masukkan air asam jawa.
  10. Masukkan garam secukup rasa.
  11. Masak sehingga sebati dan siap
*Resipi disumbangkan oleh Rosyatimah

No comments:

Post a Comment